Mural Cicle de Compostatge

Grup Alumnes:

EASD Serra i Abella, Estudiants de Disseny Gràfic
David Gómez Sánchez
Pep Rayó Aguiló

1. Proposta d’Intervenció:

Mural Educatiu del Cicle de Compostatge.

2. Descripció de la Proposta:

La proposta d’intervenció consistia en la creació d’un mural educatiu en la zona de compostatge on s’acumulen els residus orgànics que expliqués el procés i cicle del compostatge i les seves fases de manera gràfica i entenedora tenint en compte les futures visites d’escoles i el seu aprofitament didàctic en els interessats en aquest procés ecològic.

Després de la documentació sobre el cicle de compostatge en col·laboració amb els encarregats d’aquest procés en el mateix espai, es va realitzar la proposta aplicada als murs de la zona de rebuig mitjançant materials reciclats aplicant les tècniques comunicatives des d’un llenguatge gràfic i il·lustratiu.

3. Reconeixement Espai:

La localització de la intervenció es focalitza en la zona de rebuig, concretament en la part central del mur adjacent als contenidors de les fases de compostatge. La seva dimensió és de 2,2 metres d’alçada i 4,12 metres d’amplada amb una superfície total de 9 metres quadrats de façana de formigó de gran porositat. La distància de visualització de l’aplicació és reduïda des de l’exterior de la zona de compostatge per un mur informatiu que l’oculta, en l’interior de la zona, el punt de vista és d’aproximadament 2 metres.

4. Procés Participatiu del Disseny:

La proposta inicial d’aquesta intervenció es basava en un conjunt d’infografies informatives del procés de compostatge respecte a les seves fases, referent a les capes de compostatge en els contenidors i les diferents aportacions necessàries per al correcte desenvolupament del compost. En col·laboració amb l’equip de lettering el nostre grup de treball va desenvolupar una sèrie d’il·lustracions sintètiques de cada una de les fases per al mural del procés de compostatge segons els consells dels col·laboradors de l’espai.

En un inici aquestes infografies eren de caràcter més informatiu i menys sintètic, darrere parlar amb els residents de l’espai especialitzats en compost vam simplificar concloent 4 fases generals i 4 sub fases, totes elles justificades per una petita referencia que seria materialitzada per l’equip de lettering.

murales_prueba

5. Prototip:

Després d’haver desenvolupat el disseny final de la proposta infogràfica del cicle de compostatge segons el suport dels col·laboradors de l’espai Quiró, van ajustar la nostra proposta amb l’equip de lettering i la vam adaptar finalment a les mesures que disposàvem del mur a intervenir.

medidas

mockup

6. Procés de Creació:

6.1 Preparació del Fons:

Primer vam pintar el rombe central del nostre mural, utilitzant la cinta de pintor el vam marcar i després vam pintar amb el color que havíem creat.

Per pintar el fons primer vam marcar on anaven les il·lustracions per reduir l’ús de pintura al fons, després vam fer el color del fons amb la pintura blanca i el tint de color i el vam aplicar al fons de la paret.

6.2 Preparació de les Il·lustracions:

La segona fase de materialització de la intervenció va iniciar en l’escola amb la creació de les il·lustracions en les rodones de fusta blanca que vam tractar de reciclar. El procés es va desenvolupar en l’esquematització de les formes mitjançant l’aplicació la geometria per a continuació passar a pintar les formes. Les pintures eren amb base blanca aprofitada de la pintura utilitzada pel fons amb diferents tons de colors fins a aconseguir el cromatisme desitjat.

6.3 Muntatge:

Pel muntatge vam centrar els taulells de fusta a les marques que havíem fet prèviament i amb un trepant vam foradar els taulells i la paret. Després vam ficar els tacs a la paret i vam cargolar les fustes a la paret.

7. Materials:

Pel desenvolupament del mural vam intentar utilitzar pocs materials, i a més, utilitzar materials reciclats. Les il·lustracions les vam fer sobre fustes reutilitzades de l’escola. Això ens va permetre fer les il·lustracions al Serra. Els taulells de fusta per les il·lustracions petites els vam comprar al costat de l’escola.

Per reduir costos, els colors els vam fer a partir de pintura blanca barrejada amb els colors primaris, així podíem fer tots els tons amb menys materials.

Pel muntatge del mural ens van proporcionar cargols a l’espai Quiró. Altres materials que vam utilitzar van ser cinta de pintor, regles, pinzells, ampolles d’aigua, tacs i el trepant.

Anuncis

8 Comments Add yours

  1. joanmorales ha dit:

    La idea está super, qué os parecería un estilo más de lettering y no tanto de graffitti?

    M'agrada

    1. srkeis ha dit:

      El estilo del lettering está por definir de momento. Iremos subiendo pruebas para acotar más la cohesión tipográfica con el espacio. Por ahora, aquí una nueva versión.

      M'agrada

  2. Adrià ha dit:

    Me gusta mucho, y muy necesario 😀

    M'agrada

  3. Eli ha dit:

    También opino que en este caso el lettering queda mejor que el estilo graffiti. De hecho, Nico ya había hecho los carteles relativos a los compostores con la fuente “Chevin” y sus variantes Bold, DemiBold y Light…Pero si ya no es posible usar estas, no pasa nada 😉

    M'agrada

  4. Elizabeth Flores ha dit:

    También opino que en este caso el lettering es mejor que el estilo graffiti. De hecho, para hacer las hojas informativas de cada compotor, Nico ya había utilizado la tipografía “Chevin” con sus variantes Bold, DemiBold y Light…Si ya no es posible usar estas, no pasa nada 😉

    M'agrada

    1. Elizabeth Flores ha dit:

      Lo siento!! este comentario debería ir en el apartado de “Infografía compostaje”…
      Aquí iba lo de proponer un esquema general de todas las actividades que aglutina el espai quiró (reciclaje en el barrio, compostaje, picnics colaborativos, etc..), que no necesariamente tiene que ir con la misma tipo que el mural de compostaje.. o si.. com vulgueu.

      M'agrada

  5. David ha dit:

    Magnifica feina, gracies.
    El taulell es molt guapo, l’idea del palet indicador tambe, els colors del lettering resalten molt.
    Hi ha alguna proposta mes per que les taules facin funcio per les asambleas, o potser afegiri una (pizarra o taulell).
    Ho sento pero soc del pare que la zona de jocs no sigui del tot necesaria, pero no es del tot mala ideia que hi hagi algun joc.
    El pàrquing de bicis perfecte ¡¡
    Altre vegada gràcies ¡¡

    M'agrada

  6. dunx ha dit:

    Aquest espai no es solapa amb el graffiti? O.O Hi ha tres propostes al llarg de la mateixa paret, no?

    us heu plantejat fer alguna cosa a la paret del fons? la que dona al carrer?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s