Cicle de la matèria orgànica

Grup d’alumnes:
Xiao lin Liu Li, Anna Pulido i Xènia Villaverde

Proposta d’intervenció:
Mural infogràfic/educatiu

Descripció de la proposta:
La proposta d’intervenció consistia en la creació d’un mural infogràfic i educatiu a la zona del compostatge de l’Espai Quiró, situat al barri de la Salut, on s’explicarien les fases del cicle de la matèria orgànica de manera gràfica i tenint en compte les futures visites de les escoles.

Reconeixement de l’espai
La paret on es troba el mural està situada a la part dreta de l’hort, just al darrere dels contenidos de compostatge.

La dimensió del mur és de 2,5 metres d’alçada i 4,6 metres d’amplada.

La paret és de formigó i està formada per moltes imperfeccions.

La visualització del mural en general és òptima, però s’ha de tenir present que els contenidors poden dificultar la vista de la part inferior del mural.

mapa espai quiro

Procés participatiu del disseny
Fins que es va definir totalment la proposta del projecte, la idea inicial va anar variant en funció de les necessitats dels integrants de l’Espai Quiró, també tenint en compte els murals dels espais annexos.

Amb l’ajuda de la muralista es va poder decidir millor quin tipus de tècniques eren més ecològiques i adequades per pintar en aquest tipus de paret.

També es van posar unes pautes per tal d’unificar els murals de cada grup entre ells.

Per tal d’unificar els murals, es va utilitzar la mateixa paleta cromàtica i elements pictogràfics, en el cas que els murals coincidissin en algun contingut, així com la mateixa tipografia i jerarquització d’aquesta (una mida pel títol i una altra pels diferents apartats de la composició).

La proposta de mural infogràfic va passar de ser molt geomètrica i pobre a nivell cromàtic, a un disseny orgànic i arrodonit, en analogia amb les formes de la natura i a l’estètica general de l’Espai Quiró.

Es va simplificar i unificar amb la resta de murals fins que es va arribar a un resultat òptim, entenededor, atractiu i simple, amb els mínims elements possibles.

Cada fase del cicle de la matèria s’explicava de manera molt directa i sintètica, per tal de crear una informació efectiva i clara que facilités la seva comprensió als visitants de l’hort.

Amb l’ajuda de la muralista i l’assessorament del professorat es va aconseguir un millor plantejament del mural, per tal de plasmar el disseny final a la paret.

Es van dissenyar plantilles de la tipografia i alguns elements gràfics per agilitzar i optimitzar el procés de pintar sobre la paret, les quals es van imprimir a l’Ateneu de Fabricació digital sobre plakene.

Prototip:
Es va desenvolupar el disseny final de la proposta segons les pautes que es van acordar amb la resta de la classe. Es va acabar de definir, sempre tenint en compte les necessitats dels membres de l’espai Quiró, tenint en compte que el disseny havia de ser escalable. És a dir, que els membres poguéssin fer aportacions gràfiques en el futur per ells mateixos.

final-05Acotament_2

Materials:
_Pintures menys agressives amb el medi ambient
_Pinzells
_Esponges
_Plantilles

Procés de creació:
Durant el procés de creació dels murals es va passar per diferents fases.

La primera fase de disseny fou coordinada pel professorat, junt amb la col·laboració amb els usuaris de l’Hort.

El procés de creació es va dividir en diferents fases.

En ser un treball col·laboratiu amb un entorn tan sostenible i ecològic, es va discutir la possibilitat d’utilitzar materials el menys agressius amb el medi ambient possibles.

Primerament, i gràcies a la gent de l’hort, es va pintar la paret d’una base de color verd per tal d’unificar els tres murals i crear un fons comú que no dificultés la lectura de la informació dels murals.

Després, es van pintar els cercles base principals i la planta que els unificava, de manera que el pròxim dia no haguéssim d’esperar fins que els elements base estiguéssin secs.

En ser una paret amb irregularitats, vam haver d’ajudar-nos de petits pinzells per emplenar-les

L’últim dia es va dedicar a pintar la resta d’elements gràfics amb l’ajuda de les plantilles.

També es va pintar el text corresponent a cada fase del cicle, així com el títol del mural, el qual acompanya el contingut gràfic perquè l’usuari entengui millor la informació.

La llum va ser un factor que va condicionar tot el procés. Per això, vam haver de gestionar de manera adequada el temps del qual disposàvem per pintar, treballant de manera efectiva.

Per tal de saber què els havia semblat als membres de l’hort el resultat final obtingut i l’experiència de disseny col·laboratiu amb nosaltres, se’ls va realitzar una enquesta.

PDF Entrevistes

Educar a través del disseny social
El document First Things First Manifesto, aposta per un disseny que no fabriqui noves necessitats, com és el cas de la publicitat, sinó que s’ocupi d’ajudar a solucionar les necessitats i problemes reals de la societat, per tal de crear un món millor.
En efecte, això és el que es pretén a l’espai Quiró. Hi ha un problema de comunicació entre la gent del barri i l’hort urbà, ja que molts desconeixen què és i quines activitats i tasques es fan allà. Per això, prèviament es parla amb els membres de l’hort per tal d’acotar el problema al màxim possible i poder solucionar-ho a través del disseny gràfic.

L’espai Quiró com a context alternatiu
Un context no alternatiu és aquella situació en la qual, per exemple, una institució superior o autoritat redacta decideix les lleis i els ciutadans senzillament obeeixen aquestes.
En canvi, l’espai Quiró es va crear a partir d’un context alternatiu, ja que els membres de l’hort s’autogovernen: entre tots, decideixen quines activitats i tasques es faran; si es farà una sessió de cinema, un pícnic orgànic, jardineres o una assemblea.
No necessiten cap autoritat que els digui què fer. Realitzen els seus propis projectes sense que ningú els tuteli. És una manera d’autosuficiència molt enriquidora, ja que a partir del teu esforç i treball obtens uns resultats que et quedes tu mateix.

La cara reivindicativa dels membres de l’hort
La resiliència, en el context veïnal, és la capacitat que té el barri de resistir o protestar davant una amenaça a les seves llibertats, drets o qualsevol problema que els afecti.
Els membres de l’Espai Quiró són, en efecte, un exemple de moviment de resiliència veïnal, ja que s’organitzen entre ells per organitzar, per exemple, cassolades contra esdeveniments que succeeixen al barri i que els perjudica.

L’ús de tècniques mixtes en un món digital
Per realitzar el mural s’han fet servir manufactures mixtes, és a dir, tant tècniques artesanals com digitals. Per realitzar la proposta de disseny del mural, així com les plantilles, per poder pintar a la paret de l’hort el disseny el més semblant possible a l’original, s’utilitzen eines digitals com l’ordinador i la impressió làser.
D’altra banda, una vegada es va a l’hort es pintà amb eines artesanals, és a dir, amb l’ajuda de pinzells i esponges.

L’espai Quiró, un col·lectiu autogestionador
En l’actualitat, cada vegada els objectes duren menys i això és a causa del desig per l’hiperconsumisme del mercat. Els objectes estan creats amb materials i dissenys que durin poc temps.
D’aquesta situació neix el moviment maker, que es tracta d’una cultura creada per una generació de persones que s’oposa a aquesta obsolescència programada creada pel capitalisme.
Ells aposten per la tendència Do it Yourself, és a dir, reparar i crear coses per un mateix sense la necessitat de contractar a un especialista, que és el que fan els membres de l’hort, generant aliments a partir dels residus que generen ells mateixos, de manera que s’aprofiten.

Resultat final:

IMG_16931.jpg

Moltíssimes gràcies!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s