Taller d’estampació

Alumnes que formen el grup:
Yaiza Ortíz Esturillo
Mireia Parra Gómez
Victor Camps Zomeño
Pep Rayó Aguiló

Brief per part de l’Espai Quiró:
· Quines necessitats tenien?
Donar a conèixer a la gent de l’espai Quiró i aconseguir la interacció amb el barri.
Fer més visible i atractiu l’hort Quiró des de fora, per a la gent que hi passa per davant, convidar a la participació.

· Amb quin tipus de públic volen interactuar?
Pretenen interactuar amb gent de totes les edats del propi barri.

· Què esperaven de vosaltres?
Esperaven la realització d’una activitat col.laborativa per a la gent del barri, on tots els participants aprenen a desenvolupar una tasca responsable amb el medi i representativa amb elements naturals de l’hort.
· Quins suggeriments us van fer?
En el nostre cas vam proporcionar la idea de fer el taller i en tot moment els va semblar bé. Tot i així van aportar idees com les d’utilitzar retalls de tela per cosir a les bosses, aplicant-ho juntament a les estampacions.

· Hi havia algun tipus de condicionat o a priori?
Els condicionants més representatius eren fer participar a la gent en un co-disseny, a més utilitzant productes naturals i respectuosos amb el medi ambient.

Descripció de la idea inicial:
· Quines opcions vàreu considerar?
La idea principal era reproduir a partir de teles reciclades un merxandatge de l’hort (reutilització de materials). Més endavant ens va sorgir la idea de la creació i experimentació de tintes naturals a partir de recursos que es poden trobar a l’hort. A partir d’aquí es va treballar el fer un disseny de bosses de tela estampades amb tintes naturals.

· Què vau decidir fer finalment? Descriu breument el que proposeu fer.
La nostra proposta es basa doncs en la realització d’un taller

Reconeixement de l’espai:
· Com és l’espai on voleu fer la vostra proposta? Hi ha algun tipus d’equipament (mobiliari, instal·lació elèctrica, aigua corrent, algun local arresserat? Què us farà falta?
Necessitarem un espai on puguem recolzar-nos per a estampar. Un espai ampli com per exemple la zona de taules.

· Desenvolupament de la proposta:
Referents

· Estampació d’elements naturals al tèxtil.

La idea es agafar elements naturals com a medi d’estampació. D’aquesta manera no hem de generar un ús excessiu de materials i podem fer servir plantes i fulles que es podrien trobar a l’hort Quiró.
Tot això sempre tenint en compte de fer servir fulles i verdures que hagin caigut o s’estiguin fent malbé i no es puguin consumir.

 

· Ús de plantilles

Ús de plantilles com a altre recurs d’estampació. A més de ser útil com a recurs, tenim l’oportunitat d’aprendre i veure el tall làser d’aquestes plantilles.

9e3b7b6edb9522441b3102715067b8e0

Idees inicials
La primera idea va ser de realitzar nosaltres un merchandaising d’identitat gràfica per a l’hort. Preteníem crear una identitat per a donar a conèixer l’hort fora del recinte, a partir d’unes bosses, samarretes de tela, etc.
D’aquesta idea va sorgir la temàtica de crear tintes naturals per estampar logotip i peces emblemàtiques de l’hort.

Descripció de la proposta final
· Què heu decidit fer finalment? · Com organitzareu l’activitat?
Finalment, vam decidir de fer un taller d’estampació amb tintes naturals per a donar recursos a la gent de l’hort per a fer els seus propis dissenys de merxandatge.

Per a crear les tintes naturals es proven diferents tipus de materials. Com a pigment natural vam s’utilitzen remolatxa, com a elements fixadors es proven vinagre, sal, llevat, mel i mineral d’alumbre i com a espasant, es fa servir farina.
Després de les proves es decidir que els millors materials per a utilitzar són:
– Remolatxa
– Vinagre
– Llevat
– Farina

Pel que fa a les plantilles, s’elaboren unes formes senzilles que siguin de motius vegetals que es puguin trobar a l’espai Quiró.
Els materials emprats per a les plantilles són:
– Tacs de fusta (com a maneg per a les plantilles)
– Cartró dur (per a les plantilles de tall làser)
– Tall laser (per a tallar les plantilles)
– Rodets per esbandir la tinta
– Teles (retalls i bosses)
– Metacrilat (per repartir la tinta als rodets)
– Pinzells

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Procés participatiu del disseny
Preveiem que la participació de la gent de l’hort serà satisfactòria i positiva, degut a que tenen una filosofia molt participativa i col.laborativa. Tenen una bona predisposició per a dur a la practica feines diferents que els ajudi a enriquir el seu col·lectiu.
Mentre que nosaltres els aportem els nostres coneixements sobre tinta i estampació, ells ens mostren els seus coneixements sobre cosir les teles, d’aquesta manera es crea un ambient de col·laboració i enriquiment tant del taller com de coneixements.

Implementació del taller
El taller va ser organitzat el dia 13 de gener a les 11:30 h. Primerament vam explicar en que consistiria el taller i la seva finalitat. Tot seguit vam procedir a l’explicació de com vam crear les tintes naturals, les proves que vam fer, els problemes que varem tenir etc.
Un cop situats a la temàtica més teòrica del taller, es va explicar el procediment a seguir a traves d’una demostració practica, a més de aconsellar-los a planificar primerament el disseny de les bosses.

A mesura que anàvem utilitzant els tampons de cartró, amb la humitat de la pintura es van anar desfent i es van fer malbé, tot i que va ser ja finalitzant el taller. Peró, vam buscar una alternativa, es van aprofitar les plantilles que varen fer servir els grups de murals. Aquest fet va acabar sent molt positiu, degut a que van resultar dissenys més diferents i rics.

· Opinió dels usuaris del Quirhort (veure entrevistes)
Formulari d’opinió, recull de les respostes més comuns i representatives.

1. Havies treballat abans amb tintes naturals? Si no ho havies fet que en penses al respecte? Creus que es una bona alternativa?
– No mai havíem treballat amb tipus de tinta així fent tan “casero”
– Ens ha agradat, hem de provar-les de fer, es molt interessant.
– Si es una interessant alternativa, i estaria bé fer consciencia als nens des de petits i inculcar-los

2. Que t’ha semblat el nostre treball, la preparació i l’explicació ?
Molt correcte i una explicació molt interessant. S’ha vist l’interès per ensenyar-nos la seva proposta tan interessant i el treball que hi havia darrere.

3. Que es el que més t’ha agradat del taller?
El més interessant del taller ha sigut l’experiència amb les tintes naturals i una cosa en contra es que els tampons d’estampació, la silueta de les figures es molt prima.

4. Creus que tornaries a repetir l’experiència?
Si ha sigut una experiència gratificant.

5. Canviaries alguna cosa del taller? Tens alguna sugerència com per exemple canviar l’us d’un material dels que hem fet servir, per un altre de millor i més respectuós?
Tots coincideixen que el que canviarien seria el gruix dels tampons, ja que eren molt fins i en dificultava la tasca.

Fonamentació conceptual.

En el taller d’estampació amb tintes naturals, es pretenia utilitzar conceptes de transition design. Un dels paràmetres més importants del nostre taller era el dels Stakeholders (agents implicats), el qual consisteix en implicar a tots els actors, per tal de compartir experiències, per a que les puguin utilitzar per a un mateix. Consistia en formular un taller que servís perquè la gent del propi hort no nomes tingues un merxandatge propi sinó fer ús d’un disseny obert, donar-lis les pautes per a que ells mateixos fossin capaços de crear tintes naturals i estampar amb d’utilització de plantilles.

Una altre de les premisses de transition design amb les que es treballaven eren amb la sostenibilitat ecològica. En tot moment es pretenia utilitzar materials de tipus naturals i de respecte amb el medi ambient. D’aquí doncs es d’on sorgeix la idea de crear tintes naturals i donar a la gent de l’hort els medis per a que aprenguin a elaborar-les. A més també s’estamparien materials de tela, reciclats i reutilitzats. Aquest fet no només origina una interacció sinó la participació en el disseny de tot un col·lectiu amb habilitats diferents per tal de portar a terme un procés de disseny col·laboratiu, un proces de co-disseny.
El projecte d’estampació amb tintes naturals a participat plenament el un context alternatiu d’organització social. Degut a que s’ha realitzat seguint la filosofia d’un espai i un col·lectiu que s’organitza fora dels marges habituals d’organització. Un col·lectiu de barri que pren decisions conjuntament i s’autogestiona, ha sigut particip d’un taller que els servira per a fer-se la seva pròpia “publicitat” sense necessitat de cap agent extern, sinó amb només la seva pròpia voluntat.

L’objectiu era donar una visió i coneixements positius sobre aquest espai i el col·lectiu de persones que la formen. La finalitat es fer el merxandatge per a que provoqui un impacte per a una major difusió en la gent del barri. D’aquesta manera es crea una interacció per a mostrar a aquesta gent el que es fa i perquè l’espai Quiró es un benefici social per al barri, i així treballar en paràmetres d’activisme social.

D’altre banda, s’ha pretés un disseny que aprofités també les fonts de coneixement, tan diferents d’un col·lectiu tan variat, per tal d’aconseguir un disseny propi i així representar-ho en el disseny i així representar-los a tots en un disseny únic i exclusiu per a l’espai Quiró.

Per ultim, varem intentar aprofitar no només tot un seguit de tècniques més artesanals, com el cosir a mà, o l’estampació manual sinó també fusionar-les amb tècniques de tecnologia actual com el tall làser per a l’estampació manual, es a dir, fent us de manufactures mixtes, emprant la tècnica de la neoartesania.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s