Vermi Compostatge

Grup d’alumnes:

Andrea Solsona i Albert Soldevila

Briefing:

Creació d’un mural infogràfic, educatiu i didàctic per a l’Espai Quiró, un hort i espai autogestionat veïnalment.

Aquesta intervenció va dirigida a la gent que hi participa, col·labora, als visitants, als veïns i a totes aquelles escoles i organitzacions que vulguin visitar l’hort i saber com funciona el Vermicopostatge (Cuc de terrra) i el Compostatge Calent (Mosca Soldat).

Finalment, de manera gràfica, el nostre grup (Andrea Solsona i Albert Soldevila) vàrem realitzar el mural infogràfic sobre el Vermicompostatge del cuc de terra.

Reconeixement de l’espai:

memòria_mosca_soldat

El mur d’intervenció està situat a la zona més activa de la totalitat de l’espai que disposen i és on estan ubicades les compostadores i la part de l’hort. La dimensió de la nostra part de mur era de 2,25 metres d’alçada i 1 metre d’amplada, ja que vàrem treballar en conjunt amb l’equip del compostatge de la mosca.

Les condicions d’aquest mur eren complicades, ja que eren les restes de quan es va enderrocar l’edifici anterior, per això va suposar un repte a superar sobretot a l’hora de traspassar tot el que eren les plantilles a la superfície amb forats i parts rugoses que podien fer que la forma varies una mica, sobretot en la tipografia.

Així que novament amb la Clara Trucco es va decidir moure o canviar de lloc algun element per poder fer més fàcil tant la producció, com que la forma final fos entenedora.

La finalitat de la intervenció, un cop finalitzada, era informar visualment de la utilització del Vermicompostatge del cuc de terra a totes les persones que en facin ús.

La visibilitat per les dues bandes del carrer en sentit ascendent d’aquest, per tant és un espai molt adient per tal que les persones que passin pel carrer puguin centrar l’atenció en aquest espai que a priori, passa com a desapercebut, o fàcil d’etiquetar negativament.

Procés de co-disseny participatiu:

La comunitat de l’hort va facilitar tots els continguts teòrics més significatius que hi havien de figurar per tal d’explicar el Vermicompostatge del cuc de terra, amb els corresponents residus orgànics que no es poden tirar dins del contenidor.

La col·laboració de la muralista Clara Trucco va servir per poder decidir conjuntament com modificar els pictogrames i l’estil gràfic perquè fossin més adients per les condicions del mur i el material adequat per a poder pintar-ho. L’intercanvi més gran que vàrem tenir va ser sobretot el de l’estil gràfic i dels pictogrames, ja que ens havíem d’adaptar a l’estat del mur i les hores de llum disponibles d’aquesta època de l’any, tot i aquesta problemàtica inicial, es va poder realitzar l’estil de pictogrames que teniem en ment.

_MG_7616
Decidint els últims aspectes del mural dies abans de l’intervenció a l’Espai Quiró

Proposta d’intervenció:

Inicialment vàrem fer una documentació sobre el vermicompostatge. Es va sintetitzar i extreure la part més important que anava destinada al mural. En equip, es van aclarir les directrius a seguir per poder integrar tots els murals a la paret més llarga:

– La tipografia (Arvo Bold)

Es va escollir aquesta tipografia de la família egípcia, per donar-li caràcter i pes. Ens permetia a més a més, crear una tipografia egipcia stencil alhora de fer les plantilles.

– L’ús d’icones en Flat Design

Perquè la comunicació de les intervencions fos fluida i entenedora, la utilització d’una iconografia senzilla era el més adeqüat.

-Una gama cromàtica adient per l’hort (verds, marrons, etc.) perquè s’adeqües bé al lloc i tingues connotacions de natural, fresc i orgànic.

IMG_7405
La muralista, Clara Trucco, va col·laborar amb nosaltres durant tot el procés.

 

Descripció de la proposta:

Estil gràfic: infografia Flat Design.

S’ha escollit aquest estil gràfic per poder fer més entenedor cada apartat i fàcil de recordar.

Durant el procés gràfic les propostes han anat canviant fins a poder fer més uniformes i integrades totes les intervencions.

Continguts: El vermicompostatge amb l’ajuda dels participants de l’hort vam poder fer una síntesi dels conceptes més claus sobre aquest tipus de compostatge. Finalment, per poder explicar bé aquest tipus de compost, s’ha de tenir molt en compte els aliments que s’hi poden dipositar. Així que el mural explica gràficament el que mai podrà menjar el cuc per crear el compost final.

Tipografia i legibilitat: segons vam escollir al principi, la tipografia utilitzada és Arvo Bold. És una tipografia egípcia, que es caracteritza per tenir una modulació uniforme en les astes i les serifes, normalment, del mateix ample de l’asta. Són tipografies fàcils de llegir i amb molt de pes visual. Així que li donava caràcter i personalitat.

Cromatisme: la gama cromàtica, com hem comentat abans seguia els colors tant de l’hort com de les verdures que hi podem trobar.

Descripció del procés de producció (making-off):

Els materials que més vàrem utilitzar varen ser la cinta de pintor, pinzells, pintura , esponges metro, nivell i escala. Les plantilles que vam fer van ser amb plakene translúcid. Amb l’ajuda de l’Ateneu de fabricació digital vam tallar a làser tota la tipografia i plantilles de la iconografia.

_MG_8270
Acabant de perfilar els detalls del mural

El procés:

1. Pintar el fons i la base de color del mural.

2. Afegir tots els elements i formes planes.

3. Afegir les plantilles d’iconografia i tipografia.

4. Retoc dels detalls finals.

La muralista va ser de gran ajuda per acabar de formalitzar l’estil i sobretot els dies d’anar a pintar el mur.

Calendari/Timming:

9/11: Timing, concept art de la primera proposta del mural, text definitiu.

16/11: Seguir treballant amb la proposta / fer els dissenys de les plantilles.

23/11: Seguir treballant amb la proposta / fer els dissenys de les plantilles.

28/11: Enviar plantilles. Fer plantilles de cartró

9/12: Pintar els elements base del mural / fer fotos

12/12: Taller a l’Ateneu de Les Corts per imprimir les plantilles

14/12: Acabar de pintar a l’hort / fer fotos

11/01: Esborrany de la memòria

13/01: Realitzar una entrevista als integrants de l’hort

18/01: Últims retocs de la memòria

25/01: Entrega de la memòria

 

 

 

_MG_8262
Resultat final del mural a l’Espai Quiró

Enquestes sobre l’intervenció

Chapeau!

És d’agrair que avui en dia existeixin espais autogestionats al centre de les grans ciutats, espais on es recuperi l’essència del que som i hem fet durant anys d’història. Perquè són aquestes petites organitzacions les que ajuden a fer front a aquesta societat tan industrialitzada i nociva que és avui en dia.

Aconsegueixen doncs instaurar un model a base de pràctiques i de formes de pensar per tal de crear una producció agrícola sostenible perquè tot i estar envoltats de pisos, contaminació ambiental i un seguit de problemàtiques més, preval per sobre de tot l’ecologia del sistema.

De manera que aprofiten els coneixements i les capacitats de cadascuna de les persones per tal de solucionar qualsevol problema o adversitat que puguin arribar a tenir, i així no malgastar productes que puguin malmetre l’ecosistema del nostre planeta. Perquè aquesta és una de les seves preocupacions principals i que hi hauria d’expandir-se per la societat i començar a prendre més consciència dels nostres actes com a habitants d’aquest planeta.

D’aquesta necessitat per fer d’aquesta societat una mica més sostenible, es practica el Transition Design que el que fa és utilitzar el disseny com a eina per a crear estils de vida alternatius que siguin beneficiosos per l’economia, la societat en si i sobretot el planeta.

Aquest objectiu tan marcat el comparteixen aquestes organitzacions de manera que el que fan és cuidar i modificar els seus estils de vida, posen en pràctica maneres de fer col·laboratives, co-creatives i interdisciplinaria, cosa que fa que el disseny arribi a tots els públics i sobretot de manera efectiva i adequada a les necessitats reals.

Així s’aconsegueix que entri l’ètica en el paper que tenim com a dissenyadors, la nostra pròpia responsabilitat amb els nostres actes, perquè tenim un gran poder entre les nostres mans i només nosaltres podem fer-lo servir per no perjudicar-nos a nosaltres mateixos com a societat que compartim un espai dins d’aquest món que habitem.

Hi han moltes vies obertes per poder fer possible un disseny més inclusiu i humà, un disseny que pensa en una totalitat de la societat. El disseny per a tothom és un mètode d’intervenció en els entorns, productes i serveis amb la finalitat que tothom, incloses les futures generacions puguin seguir gaudint en la societat en igualtat de condicions.

Com a dissenyadors gràfics, hem d’anar més enllà, i buscar solucions innovadores com a eina per la transformació social. Aportant així menys impacte al nostre entorn, més sostenibilitat i millores socials.

Cada projecte és una nova experiència d’aprenentatge, i en aquest cas, un projecte participatiu i col·laboratiu ens ajuda a obrir una mica els ulls envers la societat que vivim.

Participar activament en un procés de disseny junt amb altres parts involucrades, és una forma d’aprenentatge i d’ampliació de camps de coneixement. Amb la finalitat d’ajudar a fer que la solució final s’ajusti a les seves necessitats i sigui viable. En el cas de l’Espai Quiró, s’ha treballat conjuntament amb els especialistes que hi participen, i els continguts han estat resultat d’una col·laboració entre totes les parts per poder donar més visibilitat a un espai on es realitzen moltes activitats veïnals. Es va aconseguir una solució que resolia les seves necessitats de cara a un futur.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s